Isnin, 17 Oktober 2011

Berangkatnya Mak & Mak Long ke Tanah Suci Mekah.....

Alhamdulillh, akhirnya saat dan ketika yang dinanti tiba. Ibu saya bersama dengan Mak Long saya akhirnya berjaya menunaikan hasratnya mengerjakan ibadah Haji di Tanah Suci Mekah Al-Mukarramah setelah sekian lama membuat persediaan. Pelbagai fasa dan peringkat persediaan dilalui. Dan akhirnya pada 11 Oktober 2011, menerusi penerbangan KT34, jam 1.30 pagi (waktu Malaysia) ibu saya dan Mak Long saya berlepas ke Arab Saudi bagi menunaikan Rukun Islam yang kelima iaitu menunaikan Fardhu Haji.

Menjadi tetamu Allah sememangnya menjadi idaman setiap Umat Islam. Saya dengan ini selaku anakanda sulung ibu saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua ahli keluarga yang telah sama-sama memberikan sokongan sehingga terlaksananya kenduri doa selamat sebelum berangkatnya ibu dan Mak Long saya ke Tanah Suci. Begitu juga terima kasih buat sahabat-sahabat yang telah berkesempatan hadir ke majlis kenduri yang telah diadakan pada 8 Oktober 2011 yang lalu.

Saya juga dengan ini tidak terlupa mengucapkan terima kasih buat Ustazah Hjh Rohani yang mengetuai kumpulan Najihatun Najah dan juga sahabat-sahabat ibu saya dan Mak Long saya yang telah menjayakan majlis bacaan Yasiin, Tahlil dan Doa Selamat pada hari yang sama. Terima kasih buat Cik Ton (sahabat karib ibu saya) yang banyak membantu segala persiapan ibu saya dan Mak Long saya, sesungguhnya hanya Allah juga yang dapat membalasnya.

Terima kasih tidak terhingga buat Tuan Hj Shamsudin Awaludin, Imam Masjid Paroi di atas kesudian mengetuai majlis tahlil arwah dan doa selamat dengan didorongi oleh para jemaah yang diketuai oleh En Atan (Nasuludin) di dalam majlis berkenaan, dan akhirnya kepada semua yang terlibat di dalam menjayakan kenduri tempohari.

Akhirnya bersamalah kita mendoakan agar Ibu dan Mak Long saya selamat di sana dan selamat kembali dari mengerjakan Haji di Tanah Suci Mekah. Semoga mereka beroleh Haji yang mabrur mudah-mudahan, insya Allah.

Berikut dikongsikan beberapa gambar untuk tatapan bersama.

Sekian dan Wassalam.

Tn Hj Shamsudin (Imam Masjid Paroi) mengetuai majlis tahlil dan doa selamatDi antara jemaah surau An-Nur, Kg. Panchor yang berkesempatan hadirSuasana di luar rumahDi bawah khemah jamuan...Suasana di surau sebelum keberangkatan ke Kompleks Tabung Haji di Kelana JayaSuasana di perkarangan Surau An Nur

Sempat bergambar sebelum berlepas ke KLIA daripada Kelana Jaya
Ikhlas Nukilan :


Syamsul Amri bin Hj Ismail (Pengerusi FD RAIS)

**** gambar-gambar penuh keseluruhan peristiwa keberangkatan Mak & Mak Long ke Mekah boleh dilihat menerusi FOLDER berikutnya.

Tiada ulasan: